Забележителности

„Перлата на Пирин“ – много хора ще определят точно така Банско

 

Атмосферата тук е много различна от обичайната. Подминеш ли табелата на входа на града, пренасяш се на магично място, пропито от атмосферата на традиционното в българското Възраждане.

Решиш ли да посетиш магичното пиринско кътче, отдели си достатъчно време. Защото, за да го опознаеш наистина добре, трябва да се докоснеш до всички лица на Банско.

А той е далеч не само старинна архитектура. Той е и героична история, и вековна култура, и автентичен фолклор, и традиции, и обичаи, и хумор, и слово, дори и специфична кухня!

Той е същинска капсула на времето, озовала се на 927 метра надморска височина, в подножието на Северен Пирин. И от там пръска своята история, своята мъдрост и вдъхновение.

Църквата "Света Троица"

Храмове има много в България и всички те имат интересна история и архитектура, но „Света Троица” е църква, която е олицетворява мечтите и желанията на цял един град. Копнежът на всички банскалии да имат свое място, където да се помолят е направило възможно да преодолеят всички препятствия и да издигнат своята църква в самия център на града. Направило е възможно да я съградят такава, каквато са я виждали в бляновете си.

Всеки, който посети Банско задължително трябва да отдели време, за да разгледа храмовия комплекс, защото църквата „Света Троица” е сред най-големите български светини, които са давали, дават и ще дават надежда на всички нас.

Велянова къща

Веляновата къща в гр. Банско се намира недалеч от централния площад на града и църквата „Света Троица”. Самата къща е типичен представител на характерната за епохата укрепена къща. Сградата е на два етажа. Първият е приютил в себе си скривалище, съставено от две свързани помежду си помещения. На втория етаж се намира жилищната част, която е съставена от пет стаи и чардак. Цялата сграда е направена само от дърво и камък.

Най-интересното и значимото във Веляновата къща е вътрешната й украса, дело на самия майстор Велян. Велян Огнев пристигнал в град Банско, за да работи по украсата на храма „Св. Троица” и местните хора в знак на благодарност му подарили тази къща. Майсторът я изографисал отвътре и отвън, превръщайки я в истинско произведение на изкуството. Най-красиви са стенописите в Синята стая. Тук могат да се видят пейзажи от Венеция и Истанбул. Чардакът е украсен с прекрасна дърворезба, а друга дърворезба в една от стаите изобразява геометрични и растителни мотиви. В приземната част се намира и малък дюкян за сувенири. Музеят във Веляновата къща е открит през 1977 година, а стенописите и украсата й са обявени за паметник на културата с национално значение.

Къща-музей на Неофит Рилски

 Неофит Рилски или Никола Бенин, както е светското му име е роден и израснал в град Банско. Той е основател на българското светско образование и е посветил живота си на науката и културата.

Неофит Рилски е творецът на първата българска граматика, учил е иконопис , а в по-късен етап става игумен в Рилския манастир.  През 1981 година  в чест на стогодишнината от смъртта на Неофит Рилски, родната му къщата е превърната в музей посветен на него. Къща на известният възрожденец е строена през 18 век .

 Байкушевата мура

Пирин планина е приютила едни от най-интересните забележителности, едни от най-дивните пейзажи! Тук е намерило своето място и е пуснало дълбоко корените си и най-старото иглолистно дърво у нас – Байкушевата мура

Тя е на повече от 1300 години, с което е най-старата в България и е сред най-старите дървета изобщо в света. Обиколката й е 7,80 метра, диаметърът – 2,48, а височината – 26 метра.

Call Now